Nagyvilág

Párizsi terror: még nincs vége a hajszának

A meggyilkolt túszejtő barátnője fontos információk birtokában lehet, őt továbbra is keresik.

A francia rendőrség továbbra is keresi a pénteken megölt fegyveresek segítőit – tudósít a BBC. Az egyik kulcsfigura Hayat Boumeddiene, Amedy Coulibaly élettársa. Coulibaly pénteken egy kóser szupermarketben ejtett túszokat, a szabadítóakció közben végeztek vele.

Coulibaly csütörtökön reggel támadt először, az akkori párizsi lövöldözésben egy rendőrnő meghalt. Úgy tudni, ebben az akcióban vele volt Boumeddiene, a lövöldözés után mindketten eltűntek a helyszínről. A rendőrség szerint a nő is fel van fegyverkezve.

Francois Molins francia főügyész azt mondta, a hatóságok most minden erővel próbálnak Boumeddiene nyomára akadni. Tőle tudhatják meg, kik vettek még részt a támadásokban, kik pénzelték a merényleteket, honnan kapták az utasításokat. A hatóságok eddig tizenhat embert vettek őrizetbe, a Charlie Hebdo elleni merényletet végrehajtó Kouachi-fivérek és Coulibaly rokonait, hogy kihallgassák őket.

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint hibázott a hírszerzés. „Ahol tizenhét ember meghalhatott, ott valamilyen szempontból hibáztak” – mondta. Tény, hogy a terrorelhárítók végül sikeres akcióiban nagy szerepük volt a rejtőző túszok folyamatos helyzetjelentéseinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik