Nagyvilág

Megkezdődött az elnökválasztás Srí Lankán

Srí Lanka (srí lanka, )
Srí Lanka (srí lanka, )

A voksolás egyik fő esélyese Mahinda Radzsapaksze jelenlegi államfő.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette, 20 ezer megfigyelő jelenlétében várják az urnákhoz a szigetország 15 milliónyi szavazóját. A választás eredménye pénteken várható – írja az MTI.

A 69 éves Radzsapaksze tíz éve irányítja az országot, és a lakosság egy része az ő javára írja, hogy 2009-ben véget ért a negyedszázados polgárháború. A választók közül sokan a gazdaság megélénkítésében is fontos szerepet tulajdonítanak a mostani államfőnek.

Az elmúlt hetekben egyre erősebbnek tűnt legfőbb ellenfele, Maitripala Sziriszena volt egészségügyi miniszter, aki csak néhány hónapja – a két évvel előre hozott választás bejelentésekor – távozott a kormánypártból. Ő az elmúlt években példátlanul megerősödött elnöki hatalom decentralizálásával és a parlament megerősítésének ígéretével kampányolt.

Dél-ázsiai riportunkból kiderül, hogy mi köze van Orbán Viktornak, a Fidesznek és a NER-nek a Magyarországtól több mint hétezer kilométerre lévő Srí Lankához, és hogy miért jut eszébe a magyar kétharmad egy magyar újságírónak egy többségében szingaléz országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik