Nagyvilág

Tombol a tél Amerikában és Kanadában

Rendkívül zord időjárás sújtja az észak-amerikai kontinens keleti felének nagy részét: Kanadában mínusz 30 foknál is hidegebbet mértek. Az erős fagy és havazás miatt két hajléktalan meghalt és zárva maradtak az iskolák.

A kanadai hatóságok felszólították a lakosokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha tényleg szükséges, ilyen alacsony hőmérsékletnél ugyanis nagy a kockázata a kihűlésnek, amely néhány perc alatt bekövetkezhet. Torontóban két hajléktalan vesztette életét a farkasordító hideg miatt, és a város polgármestere, John Tory úgy döntött, menedékhelyeket nyit a leginkább rászorulók részére.

Mínusz 30 Celsius-foknál is hidegebbet mértek a fővárosban, Ottawában, valamint Québecben és Montréalban is. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint csütörtök reggel a sarkvidéki légtömeg okozta rendkívüli hideget a szeles időjárás miatt helyenként mínusz 38-43 fokosnak lehetett érezni – írja az MTI.

A hideghullám az Egyesült Államok északkeleti területének jelentős részét is érinti. New Yorkban csütörtök reggel mínusz 11 fokot mértek, és az előrejelzések szerint a hét végéig marad az ilyenkor megszokottnál hidegebb idő. Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere azt kérte a helyiektől, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. 

Hideg van az Egyesült Államokban a Mississippi folyótól keletre és a Mexikói-öböl menti Louisianában is, utóbbi szövetségi államban több helyütt nulla fokig csökkent a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik