Nagyvilág

Tavaly négyszer annyian haltak meg repülőbalesetben, mint 2013-ban

A szakértők szerint nem vált veszélyesebbé a repülés, a katasztrófák sajátos esetek voltak.

Négy súlyos repülőgép-katasztrófában négyszer annyian haltak meg 2014-ben, mint egy évvel korábban – derül ki egy hamburgi intézet felméréséből. Míg 2013-ban 251-en, addig tavaly 970-en vesztették életüket. Ilyen sokan legutóbb 2005-ben haltak meg repülőbalesetben, 1014-en.

Tavaly négy olyan katasztófa történt, amely egyenként több mint száz halálos áldozatot követelt, ebből kettő a maláj nemzeti légitársaság gépeit érintette. A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata márciusban 239 emberrel a fedélzetén nyomtalanul eltűnt a Dél-kínai-tenger felett, azóta sem találták meg. A társaság másik, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát júliusban Kelet-Ukrajna felett rakétatámadás érte, 298-an haltak meg.

Decemberben a részben szintén maláj tulajdonban lévő AirAsia légitársaság jrata a Jávai-tengerbe zuhant, 162-en vesztették életüket. Júliusban pedig 116-an haltak meg, amikor az Air Algeria egy utasszállítója lezuhant Maliban.

A szakértők szerint azonban az áldozatoknak a teljes légi forgalomhoz viszonyított arányát tekintve 2014 biztonságos év volt. Míg 2009-ben másfél millió repülésenként egy végződött katasztrófával, addig ez a szám 2014-ben négy és félmillió volt. A tavalyi katasztrófákkal együtt tehát nem vált veszélyesebbé a repülés – idézi az MTI az elemzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik