Nagyvilág

Raiffeisen: az orosz üzletág miatt óriási lesz a veszteség

Karl Sevelda, az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója szerint a bank 2014-es vesztesége meghaladhatja az eddigi "vészforgatókönyvnek" tartott 500 millió eurót, ha értékleírást kell végrehajtani az orosz üzletáguknál.

Az orosz devizának a komoly gyengülése és a rossz orosz gazdasági kilátások miatt szükségessé válhat a Raiffeisen oroszországi üzletága goodwilljének csökkentése” – idézte a vezérigazgatót a bank belső elemzése alapján a Reuters hírügynökség, amelynek értesülését a bank szóvivője utóbb megerősítette.

Karl Sevelda az elemzésben idézett véleménye szerint az értékleírás még nem biztos, és ha megtörténik is, akkor sem érinti majd az RBI tőkemegfelelési mutatóit. Az RBI-nél még hétfőn nyilatkoztak úgy, hogy esetleg felülvizsgálják oroszországi üzletáguk helyzetét, amely romolhat a jelenlegi orosz gazdasági folyamatok miatt.

A vezérigazgató a belső elemzésben jelezte: a vállalati megtakarításaik 2016-ra kitűzött célszámát az eddigi 600 millió euróról 650-700 millió euróra növelik. Arról is szót ejtett, hogy egy vagy több külföldi piacról kivonulhatnak addigra, de részleteket nem közölt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik