Nagyvilág

Hóvihar csapott le Izraelre

Gáza viharra készül (vihar, gázai övezet, )
Gáza viharra készül (vihar, gázai övezet, )

A szél- és hóviharok miatt Jeruzsálem és Tel-Aviv között lezárják a főutat, fák, vezetékek szakadtak és már síelésre alkalmas hó is esett. Gázában komoly gondba kerülhetnek a lakásukat elvesztő palesztinok.

Délelőtt leállítják a közlekedést a Jeruzsálembe vezető utakon, köztük a Tel-Avivot a várossal összekötő főúton, hogy a téli időjárásra alkalmatlan helyi járművek ne akadjanak el a havas, jeges utakon – jelentette be a rendőrség. Több észak–izraeli települést is elszakított a világtól a hóesés, a Hermon-hegyen – ahol az ország egyetlen sípályája található – már félméteres, síelésre alkalmas a hó – írja az MTI.

A viharok, ledőlő fák és ágak miatt többfelé vezetékek szakadtak el, és megszűnt az áramszolgáltatás néhány településen. Észak-Izraelben és Jeruzsálemben szerdán nincs tanítás sem az iskolákban, sem az egyetemeken. A tengerparti Netánján az erős széllökések az útra döntöttek egy ötventonnás hirdetőtáblát. A viharos szél az egész országban fennakadásokat okoz.

 
Gáza viharra készül (Fotó: Europress fotóügynökség) 

A Palesztin Hatóság is a rendkívüli időjárásra készül, Ciszjordániában mentőkülönítményeket szerveznek az elakadt járművek kiszabadítására, a Gázai övezetben pedig a várható jelentős csapadékmennyiség miatt kitelepítik otthonukból az alacsonyabb helyeken élőket. A nyári Erős Szikla izraeli hadműveletben lakásukat elvesztő és átmeneti sátorszerű szállásokon élő palesztinok attól tartanak, hogy az építmények nem tudnak majd ellenállni a viharoknak. Rafahban takarókat és meleg ruhákat osztottak a helyieknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik