Nagyvilág

Óriásplakáton hirdetik a korruptságot

Besokallt egy cseh közlekedési vállalat, mert nem kapott engedélyt buszjáratok indítására Szlovákiában.

„Üdvözöljük a korrupció megyéjében” – ilyen szöveggel helyeztetett ki óriásplakátokat a cseh RegioJet vállalat Nyitrán és Pozsonyban. A cég Pozsony és Besztercebánya között indított volna buszjáratot, de a két érintett megye nem adta meg rá az engedélyt – írja a Bumm.sk.

A szlovák főváros és a vidéki nagyvárosok között rengetegen ingáznak, ez ugyanis jóval olcsóbb alternatívát jelent a magas pozsonyi ingatlanárakhoz képest. Jelenleg is több közlekedési vállalat verseng egymással mind árakban, mind szolgáltatásokban. A RegioJettől azonban megtagadták a részvételt, a cégvezető szerint azért, mert a két érintett megye vezetőjét korrumpálták. Radim Jančura azt mondta: okiratai is vannak, melyek bizonyítják a két megyei vezető összejátszását az ügyben.

A cégvezető szerint azelőtt, hogy ki kellett volna adni az engedélyt, a megyék vezetői találkoztak a konkurens busztársaságok vezetőivel. Mint mondta: erős kampányt indít Pozsony és Nyitra megyék ispánjai ellen, ami addig tart, míg ki nem vonulnak a közéletből. Az óriásplakátokon a megyék vezetőinek nevét is feltüntették.

Pavol Frešo, Pozsony megye vezetője azzal védekezett, hogy a törvények arra kötelezik, hogy amennyiben nincs meg minden érintett megye beleegyezése, ők sem adhatnak ki engedélyt. „Jančura úr arra akar minket kényszeríteni, hogy megsértsük a törvényt” – mondta az ispán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik