Nagyvilág

Elkezdte kaszálni Obamát a kongresszus

kongresszus (kongresszus)
kongresszus (kongresszus)

A most megalakult kongresszus már napirendre is tűzött egy korábban lesöpört törvénytervezetet. A republikánus John Boehnert pedig újra képviselőházi elnökké választották.

Bár a republikánusok erős többséggel rendelkeznek a képviselőházban, a párt frakciójának 25 tagja nem támogatta Boehner újraválasztását. A régi-új házelnök végül a 408 leadott voksból 216-ot kapott meg. Újraválasztásával Boehner harmadik kétéves ciklusát kezdte meg a képviselőház elnökeként.

Bukott a Tea Party

Boehner személyével szemben a republikánus párt legkonzervatívabb szárnyának számító Tea Party tagjai fogalmaztak meg különböző bírálatokat, egyebek mellett azt, hogy nem lépett fel elég keményen Obamával szemben, és túl sok zárt ajtók mögötti egyezséget kötött.

Megkezdte munkáját kedden Washingtonban az Egyesült Államok 114. kongresszusa, amelynek mindkét házában a Barack Obama demokrata elnökkel számos kérdésben szembehelyezkedő republikánusok kerültek többségbe.

Újraindítják a vesztett csatákat

A republikánusok – akik a novemberi félidős választásokon megszerezték a szenátusi többséget és növelték dominanciájukat a képviselőházban – azt ígérték, hogy Obama több fontos intézkedését, így az illegális bevándorlók millióinak kitoloncolását megakadályozó rendeletét és a kubai-amerikai kapcsolatok normalizálását is el fogják gáncsolni.

Az elnök és a törvényhozás közti első csata már kedden megindult, mivel republikánus szenátorok törvényjavaslatot nyújtottak be a vitatott Keystone XL kőolajvezeték engedélyeztetéséről. Egy hasonló jogszabálytervezetet tavaly leszavazott az akkor még demokrata többségű felsőház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik