Nagyvilág

Eltűnt repülő: két nagyobb roncsdarabot találtak

az eltűnt repülő keresése (eltűnt repülő)
az eltűnt repülő keresése (eltűnt repülő)

Eddig összesen harminc holttest került elő, a gép törzsére továbbra sem bukkantak rá.

Szombaton a kutatást irányító indonéz ügynökség vezetője bejelentette, hogy két nagyméretű tárgyat találtak a Jávai-tenger fenekén a hat napja eltűnt utasszállítót kereső csoportok – írja az MTI. A tárgyak harminc méter mélyen fekszenek a tengerfenéken, a víz felszínén pedig olajfolt lebeg.

Az egyik tárgy 9,4-szer 4,8 méteres, a másik 7,2-ször 0,5 méteres. Egyelőre robotjárművekkel készítenek róluk felvételeket, majd búvárok is leereszkednek a tengerfenékre, de ez most az erős hullámzás és a viharos szél miatt nem lehetséges.

 AFP / Bagus Indahono

Az AirAsia járata 162 emberrel a fedélzetén a múlt vasárnap indult Surabayából Szingapúrba. A repülés 42. percében szakadt meg a légiirányítás kapcsolata a géppel. A pilóta nem adott le vészjelzést, de közvetlenül az eltűnés előtt engedélyt kért arra, hogy nagyobb magasságba emelje a gépet. A térségben ítéletidő uralkodott, a gép viharzónába kerülhetett.

A fekete dobozok utáni kutatás 13500 négyzetkilométeres területen folyik, indonéz, maláj, szingapúri, amerikai és japán hajók részvételével.

Az AirAsia légitársaság egyébként nem tartotta be az engedélyezett menetrendet az indonéz hatóságok szerint: csak kedden, csütörtökön és szombaton indíthatott volna járatokat ezen az útvonalon. A vállalat elnöke viszont cáfolta, hogy ne lett volna engedélye a szerencsétlenül járt gépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik