Nagyvilág

Börtön járhat a hálapénz miatt

halapenz(210x140)(1).jpg (hálapénz)
halapenz(210x140)(1).jpg (hálapénz)

A román legfelsőbb bíróság szerint az orvosok köztisztviselőnek minősülnek, így a paraszolvencia valójában megvesztegetés.

Naponta 15 ezer embert le lehetne tartóztatni megvesztegetés bűncselekménye miatt – idézi a Népszabadság Sorin Paveliut, a Román Akadémiai Társaság orvos szakértőjét. Becslések szerint ennyien adnak hálapénzt Románia-szerte minden nap.

A betegek jogairól szóló törvény ugyan engedi az egészségügyi dolgozóknak „önkéntes alapon juttatott tiszteletdíjat”, ugyanakkor a román jogrendszerben magasabb szintű jogszabály büntetőeljárást ír elő és akár tíz év börtönt helyez kilátásba, ha egy köztisztviselő bármilyen külön juttatást fogad el.

A legfelsőbb bíróság döntése után a páciensek attól tartanak, hogy a legapróbb figyelmesség miatt is rács mögé kerülhetnek, ahogy az is félő, hogy még több orvos emigrál Romániából, ha az alacsony fizetés mellett börtöntől is tartaniuk kell. A rákbetegek szövetségének elnöke szerint az egészségügyi dolgozók ritkán kötik anyagi juttatáshoz az ellátást, ilyenkor a legtöbb beteg az ügyészséghez fordul. A hálapénz a legtöbb esetben a figyelmességért cserébe utólag adott jutalom.

A román orvosi kamara kérni fogja a parlamenttől, hogy szabályozza egyértelműen a hálapénz kérdését, Sorin Paveliu szerint pedig az lenne a megoldás, ha az elégedett páciens a klinika kasszájába fizetné be a hálapénzt, ami az adók levonása után kerülne az orvos számlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik