Nagyvilág

Máshol keresik az eltűnt gépet

Az eddig vélthez képest máshol valószínűsítik megtalálni az AirAsia lezuhant repülőgépének törzsét, 55 kilométerrel módosították a keresés helyszínét

Abdul-Azik Dzsafar, a maláj királyi haditengerészet parancsnoka a Twitter közösségi portálon azt írta, kelet felé, 5400 négyzetkilométeres felületen kutatnak a roncsok után a Jávai-tengeren, ahol lezuhant a gép. A “leginkább valószínűsíthető területet” három hajó kutatja, ezek fejlett víz alatti rendszerek alkalmazására is képesek. – írja az MTI.

Közben az indonéz hatóságok közölték, hogy hajón francia szakembereket szállítanak pénteken a keresés helyszínére, hogy segítségükkel – többek közt hidrofonos kutatással – megtalálják a gép fekete dobozait. Ez szakértők csütörtökön megfogalmazott véleménye szerint akár egy hétbe is beletelhet.

A fekete dobozok utáni kutatás egy 13 500 négyzetkilométeres területen folyik, a műveletben indonéz, maláj, szingapúri és amerikai hajók, valamint fémkereső berendezésekkel felszerelt repülőgépek vesznek részt. A tájékoztatás szerint két japán helikopterszállító hajó is a helyszínre tart.

Újabb holttestek

Az indonéziai kutatócsoportot vezető illetékes, Bambang Soelistyo péntek reggel bejelentette, hogy a helyszínen dolgozó mentőegységek hét újabb holttesteket találtak a tengerben, ezek közül hatot egy amerikai hajó legénységének tagjai emeltek ki a vízből. A rossz körülmények közepette eddig tizenhét holttest került elő, a fedélzeten 162-en voltak. A szakemberek szerint a legtöbbjük maradványai a gép törzsében vannak.

 Az AirAsia 8501-es járata vasárnap reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között repült

Ajánlott videó

Olvasói sztorik