Nagyvilág

Enyhülést ígért Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un (Kim Dzsong Un)
Kim Dzsong Un (Kim Dzsong Un)

A két Korea közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta újévi üzenetében az észak-koreai vezető.

Az állami tévében azt mondta: kész a “legmagasabb szintű” tárgyalásokra Dél-Koreával. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsong Un azt mondta, új fejezetet kell írni az Észak-Dél kapcsolatokban. “Semmi okunk rá, hogy ne tartsunk magas szintű tárgyalásokat”. Az észak-koreai vezető “nagy változást” sürgetett a Korea-közi akadozó kapcsolatokban.

Kim beszéde előtt négy nappal Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter magas szintű tárgyalások tartását javasolta Phenjannak januárban. “Valamennyi kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésről hajlandók vagyunk tárgyalni” – mondta a miniszter. Ju csütörtökön üdvözölte a phenjani nyilatkozatot. Mint mondta, a dél-koreai kormány megítélése szerint figyelemre méltó üzenetről van szó, mert azt mutatja, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a kétoldalú együttműködés erősítésére.

Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője is reagált a közlésre, kijelentve, hogy Washington támogatja a két Korea közti viszony javítását.  Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.

A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik