Nagyvilág

Tömeggyilkosságért ítéltek halálra egy iszlamista vezetőt Bangledesben

bangladesh(960x640).jpg (bangladesh)
bangladesh(960x640).jpg (bangladesh)

Az 1971-es függetlenségi háború idején történt háborús bűnökért találták bűnösnek A.T.M. Azharul Iszlamot, a Dzsamaat-i-Iszlami főtitkárhelyettesét.

A 62 éves politikust a felhozott hat vádpontból ötben találták bűnösnek. Ezek között tömeggyilkosság, nemi erőszak, emberrablás és kínzás szerepelt – közölték ügyészek. A vád szerint legalább 1200 ember halálában bűnös, akiket Rangpur körzetben gyilkoltak meg. A védelem elutasította a vádakat, és bejelentette, hogy fellebbez.

Politika vagy jog?

Sejk Haszina Vazed kormányfő 2010-ben rendelte el vizsgálat megindítását a kilenc hónapos háború idején elkövetett háborús bűncselekmények ügyében.

Az iszlamisták szerint az eljárás politikai indíttatású, szerintük a kormányfő így próbálja meg lejáratni az ellenzéki pártszövetség fő erejének számító Dzsamaat-i-Iszlamit.

Banglades a brit uralom alól 1947-ben felszabadult Pakisztán része lett, majd 1971-ben vált függetlenné az India által támogatott bangladesi nemzeti erők és a pakisztáni hadsereg között vívott háború után. A háború alatt mintegy 3 millió embert megöltek és több ezer nőt megerőszakoltak.

200-an meghaltak a tüntetéseken

A bíróság eddig 16 embert – többségében a Dzsamaat-i-Iszlami vezetőit – találta bűnösnek, közülük 14-et ítélt halálra. Egy iszlamista politikust 2013 decemberében kivégeztek.

Nemzetközi jogvédő csoportok szerint a bírósági eljárás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. A kormány visszautasította a bírálatot.

Eddig több mint 200 ember halt meg a bíróság és az ítéletek elleni erőszakos tiltakozó akciókban, többségükben iszlamista pártok aktivistái és a biztonsági erők tagjai.

Több bangladesi politikai szervezet, közöttük a Dzsamaat-i-Iszlami ellenzi a Pakisztánnal történt szakítást, de a párt tagadja, hogy vezetői erőszakos cselekményeket követtek volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik