Nagyvilág

Economist: Orbán harcba indul

A magyar kormány népszerűségvesztését és a magyar-amerikai viszonyt elemezte a tekintélyes brit gazdasági lap.

Nem indul jól az újév Orbán Viktornak, Magyarország harcias miniszterelnökének – írja az Economist. A brit lap felidézi, hogy Orbán pártja, a Fidesz népszerűsége zuhan. A Medián adatai szerint 38-ról 26 százalékra esett vissza a támogatottság, ez 900 ezer elvesztett szavazót jelent, míg Orbán személyes népszerűsége 16 százalékponttal esett vissza. Más intézetek is hasonló eredményt mutattak.

A népszerűségvesztés kiváltó oka az internetadó terve volt, amit egy több tízezres utcai tüntetést követően visszavontak. A felháborodásnak azonban mélyebb gyökerei vannak. A lap ezek közt említi, hogy a miniszterek és barátaik luxusingatlanairól, tárgyairól és utazásairól szóló hírek látnak napvilágot, miközben nő a szegénység. Emlékeztetnek, hogy Pokorni Zoltánt, aki szót emelt a vezető politikusok fényűzése miatt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter letorkollta.

Párton belül is nő az aggodalom amiatt, hogy súlyos diplomáciai krízis lesz az amerikai külüggyel zajló vitákból. Az Egyesült Államok a törvények miatt nem nevezheti meg a kitiltott kormányközeli tisztviselőket, noha Vida Ildikó NAV-elnök maga vallotta be, hogy köztük van. Orbán bátorítására perelte be André Goodfriend amerikai ügyvivőt, rágalmazás miatt, bár ezzel Goodfriend mentelmi joga miatt nem sokra megy.

A keleti nyitás politikája is kudarcot vallott, messze nem hozott annyi befektetést és kereskedelmi megállapodást, mint amennyit Orbánék reméltek tőle. Az pedig, hogy Putyin visszalépett a Déli Áramlat projekttől, újabb politikai csőd, miután Magyarország korábban teljes mellszélességgel kiállt annak megépítése mellett, holott annak megvalósítási formája az EU szabályaiba ütközött.

Ahelyett, hogy megpróbálná helyreállítani a megtépázott külkapcsolatokat, Orbán és miniszterei támadásba lendültek. Szerintük a korrupciós vádak csak fedősztoriként szolgálnak ahhoz, hogy Amerika minél nagyobb befolyást szerezzen a régióban. Az amerikaiak a magyar miniszterelnök szerint konfliktusba akarják belerángatni az országot, amiből mi csak rosszul jöhetnénk ki. Egy amerikai külügyi szóvivő szerint viszont csak a demokrácia és jogállam feletti aggodalmukat osztották meg a magyar kormánnyal.

Amerikával kapcsolatban Lázár János, Rogán Antal és Szijjártó Péter is agresszív kijelentéseket tesz a kormánypárti médiában. A külügyminiszter a Magyar Nemzetben azt mondta, belső és külső erők akarják destabilizálni Magyarországot. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Amerika Magyarország iránti viszonya a médiatörvény 2011-es elfogadásához vezethető vissza, az amerikai vezetés látható ellenszenvvel viseltet ellenünk – idézi az Economist, mely hozzáteszi: ezek a nézetek a Fidesz szavazóbázisával elhitethetőek, de nem valószínű, hogy azon kívül tovább terjedne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik