Nagyvilág

Denevértől kaphatta el az Ebolát az első beteg

ebola(1)(960x640).jpg (ebola)
ebola(1)(960x640).jpg (ebola)

Denevérek miatt fertőződhetett meg Ebola-vírussal tavaly december végén Guinea Meliandou nevű településén az a kisfiú, akit a világszerte több ezer halálos áldozattal járó vérzéses láz első betegének tartanak.

A Fabian Leendertz vezetésével tevékenykedő nemzetközi szervezet, a német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) az Embo Molecular Medicine című szaklapban arról számolt be, hogy az afrikai faluban a gyerekek gyakran játszottak egy hatalmas üreges fa körül, ahol szelindekdenevérek (Mops condylurus) éltek. A környékbeliektől azt is megtudták a szakértők, hogy a gyerekek gyakran megfogták a fában élő denevéreket, sőt időnként rostélyon megsütötték őket.

A szakértők körében a szelindekdenevérek már korábbi ebolajárványok kitörésekor is lehetséges vírusgazdaként merültek fel: a fajról köztudott, hogy képes átvészelni az ebolavírussal való megfertőződést. Az állatokban a kutatók korábban a kórokozó elleni antitesteket fedeztek fel.

Egy nemzetközi kutatócsoport 2014 áprilisában utazott a guineai határvidékre – ahonnan az ebolajárvány által Guinea mellett a leginkább érintett két országba, Sierra Leonéba és Libériába vezet az út -, hogy kiderítsék az ebolajárvány okát.
Az RKI tanulmánya rámutat, hogy a hasonló járványok alkalmával az elhullott vadon élő állatok száma is megnőtt, s főleg az emberszabású majmokat és némely antilopfajtát érintett a betegség. Emiatt a kutatók megvizsgálták, hogy a jelenleg érintett területen történt-e változás a környék faunájában. Végül úgy találták azonban, hogy nincsenek erre utaló jelek.

A tanulmány szerzői szerint a guineaiak gyakran kerültek kapcsolatba repülőkutyákkal, amelyeket mindeddig az ebolajárvány elterjedésének legvalószínűbb okaiként tartottak számon. Mindenesetre a kutatók szerint a szelindekdenevér lehetséges vírushordozóként való leírása új távlatokat nyit a vérzéses láz elleni küzdelemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői jelentése szerint a fertőzöttek száma az ebola által leginkább sújtott három afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában együtt már meghaladta a 20 ezret, és eddig 7842 ember halt meg a járványban. A helyzet Sierra Leonéban a legsúlyosabb, de a legfrissebb hírek szerint az eddig javulást mutató Libériában újra súlyosbodott a helyzet: 50 új megbetegedést regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik