Nagyvilág

Bombázták a Boko Haramot

légi csapás (légi csapás, )
légi csapás (légi csapás, )

Első alkalommal mért légi csapásokat a hét végén a kameruni hadsereg a nigériai, iszlamista terrorszervezet fegyvereseire, hogy visszafoglaljon a szélsőségesektől egy, az ország északi részén, Nigéria közvetlen szomszédságában lévő katonai bázist - számoltak be a légierő műveleteiről hétfőn a kameruni hadsereg illetékesei.

Egy nappal korábban a Boko Haram tűz alá vette az Ashigashiya nevű kameruni-nigériai határvárosnál fekvő, kameruni véderők által fenntartott támaszpontot, és meghátrálásra kényszerítették a kameruni katonákat – olvasható a katonaság közleményében. Paul Biya kameruni államfő ezután rendelte el a légi támadásokat, amelyek segítségével a hadseregnek sikerült elűznie a szélsőségeseket a támaszpontról.

Az utóbbi időben elharapódzott a térségben az erőszak, a Boko Haram terrorszervezet lemészárolja a polgári lakosokat, kifosztja a falvakat és újabban a kameruni hadsereg állásait is megtámadja – olvasható a hadsereg közleményében.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a kameruni hadsereg legkevesebb negyvenegy iszlamistával végzett a hét végén a nigériai határvidéken. Kamerun korábban több ezer katonát küldött az északi országrészbe, hogy véget vessenek a szélsőségesek betöréseinek. A hét végén a Boko Haram a katonai támaszponton kívül Kamari, Amchidé és Limani településeket is megrohamozta.

Néhány nappal korábban a terrorszervezet a kameruni hadseregnek az Amchidé közelében fekvő bázisát támadta meg, a katonák legkevesebb 116 szélsőségessel végeztek az összecsapásokban. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik