Nagyvilág

A tálibok szerint kudarcot vallott a NATO

tálib (tálib)
tálib (tálib)

A szövetségesek számára kudarcnak és csalódásnak minősítették az afganisztáni tálibok a NATO harci alakulatainak kivonását hétfőn, a 13 éven át tartó intervenció befejeződése alkalmából tartott ünnepség másnapján - számolt be az MTI.

Az Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) vasárnap vonták le a zászlót. Január 1-től 12 500 katona teljesít szolgálatot az ázsiai országban az Eltökélt Támogatás misszió keretében: az afgán hadsereg támogatásában és kiképzésében vesznek részt.

“Kudarcuk és csalódásuk világos jelének tekintjük ezt a szakaszt” – közölték angol nyelvű közleményükben a tálibok. “Az Egyesült Államok, megszálló szövetségeseik, (…) valamint az arrogáns nemzetközi szervezetek nyilvánvaló kudarcot szenvedtek ebben az egyenlőtlen háborúban” – áll a lázadók közleményében, akik azzal vádolják a NATO-t, hogy vérfürdőt rendezett az országban.

Az afganisztáni tálibok, akik fegyverrel kerültek hatalomra 1996-ban, majd 2001-ben a nyugati intervenciós erők megbuktatták hatalmukat, tizenhárom éve harcolnak a külföldi csapatok és szövetségeseik, az afgán hadsereg és rendőrség ellen.

Az elmúlt hónapokban – a NATO-erők kivonásának közeledtével – a lázadók egyre gyakrabban támadtak rá a külföldi csapatok feladatait átvevő afgán erőkre.

Az ENSZ adatai szerint 2014-ben az afganisztáni konfliktus áldozatainak – halottainak és sebesültjeinek – száma a tálib támadások fokozódása miatt megközelítette a 10 ezret. 2009 óta idén volt a legsúlyosabb a helyzet.

Washingtoni adatok szerint 2014-ben volt a legnagyobb az afgán katonaság és rendőrség vesztesége: több mint 4600-an haltak meg az év első tíz hónapjában.

A NATO-csapatok létszámának csökkentésével párhuzamosan a helyzet stabilizálódásában reménykedő Asraf Gáni afgán elnök béketárgyalásokra szólította fel a tálibokat, de a lázadók elutasítják a közvetlen tárgyalást a kabuli kormánnyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik