Nagyvilág

A második fordulóban lesz horvát elnök

Ivo Josipovic jelenlegi államfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar Kitanovic, a jobbközép Horvát Demokrata Közösség (HDZ) jelöltje mérkőzik meg a horvát elnökválasztás második fordulójában.

A szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérést a Nova TV tévécsatorna, valamint a HRT közszolgálati televízió hozta nyilvánosságra, tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Josipovic a leadott voksok 38,90 százalékát, az ellenzéki Grabar Kitanovic pedig a 38,10 százalékát szerezte meg.

Az Ipsos Puls intézet által készített exit poll szerint a harmadik helyen futott be, a voksok 15,60 százalékával Ivan Vilibor Sincic, a horvát történelem legfiatalabb jelöltje, negyedik helyen végzett a szavazatok 5,70 százalékával Milan Kujundzic. Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.

A horvát alkotmány értelmében amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, a második fordulót kell tartani, amelyre január 11- én kerül sor. A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 40 ezren külföldön. Az elnök megbízatása öt évre szól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik