Nagyvilág

Ítéletidő tombol Délkelet-Ázsiában

Több tucatnyian meghaltak és közel egymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására Srí Lankán, Malajziában és Thaiföldön szombat estig a rendkívül heves esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt.

Srí Lankán huszonegy ember halálát okozták a szűnni nem akaró esőzések miatt keletkezett földcsuszamlások és áradások. További kilenc embert eltűntként tartanak nyilván, miután sárlavinák elsodorták őket. Az indiai-óceáni szigetországban több mint 800 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából. Az elmúlt napokban házak ezreit döntötte romba az özönvíz és a sártenger. A helyi meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban sem enyhül az időjárás, és a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az egy hete tartó esőzések miatt a helyzet országszerte egyre drámaibbá válik. 

Malajziában szombat estig nyolcan vesztették életüket áradásokban, és 160 ezer embert kellett evakuálni. Különösen kritikus a helyzet az ország keleti részén, ahol az erős szél óriási hullámokat kavar a parti részeken. A mentési munkálatok az ítéletidő miatt lassan haladnak, és gyakoriak az áramkimaradások is az országban. 

Thaiföldön szintén nyolcan haltak meg a szokatlanul heves esőzések miatt, amelyek összesen 1415 települést érintenek az országban. A thaiföldi katonai juntát vezető Prajuth Csan-ocsa tábornok katasztrófaövezetnek nyilvánította az érintett területeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik