Nagyvilág

Ukrajna komolyan beintett a Krímnek

Megszüntetik a vasúti és közúti forgalmat az oroszok által elfoglalt félszigetre.

Ukrajna pénteken bejelentette, hogy biztonsági okból felfüggeszti a Krímbe irányuló vasúti személy- és áruszállítást, valamint az autóbuszjáratokat. A vasúttársaság közölte, hogy a teherszállítást már pénteken leállítják, a személyszállító vonatok viszont hétfőig fokozatosan szűnnek meg. A vállalat az intézkedést ideiglenesnek nevezte, de nem mondták el, hogy meddig marad érvényben és azt sem, hogy milyen biztonsági aggodalmak indokolták a korlátozást.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium szintén bejelentette az autóbuszforgalom pénteki leállítását, a buszállomásokon már nem adnak el jegyeket a Krímre tartó járatokra. Eközben a Krímet árammal ellátó ukrán állami szolgáltató december 24-én lekapcsolta a szolgáltatást, emiatt egy egész délelőttön át nem volt áramellátás a félszigeten.

Ukrajna fedezi az Oroszország által márciusban elfoglalt Krím áramszükségletének 80 százalékát. Az állami áramszolgáltató közölte, hogy ha romlik az áramellátás Ukrajnában, akkor teljesen leállíthatják a Krímre irányuló szállítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik