Nagyvilág

A NATO-tól tartanak az oroszok

Putyin jóváhagyásával átdolgozták a katonai doktrínát, a Nyugattal kiéleződött feszültség határozza meg az új dokumentumot.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács internetes oldalán adott hírt a változtatásokról. A testület közleménye felrója a világ „vezető államainak”, hogy „különféle módszerekkel fenyegetik a független államokat saját érdekeik érvényesítése céljából”. Az oroszok szerint az eszközök közt szerepel, hogy szítják a lakosság elégedetlenségét, radikális és szélsőséges szervezeteket támogatnak, magánkatonai szolgálatokat vetnek be. Konkrét veszélyként említik, hogy a NATO támadó fegyvereket helyezett az orosz határ közelébe és rakétaelhárító rendszert terveznek.

Oroszország fenntartja magának a nukleáris fegyverek bevetésének jogát az ellene vagy szövetségesei ellen irányuló agresszió, vagy az állam fennmaradását veszélyeztető fenyegetés esetére. Megelőző csapásról nem tesznek említést.

Új elemként szerepel az a kitétel, mely szerint a fegyveres erők fő feladatai közt van az orosz nemzeti érdekek biztosítása az Északi-sarkvidéken, mivel az ott rejlő ásványkincsek és energiahordozók stratégiai jelentőségűek az ország számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik