Nagyvilág

Levetkőzött egy nő a római jászolnál

Felfedte kebleit a Femen radikális nőjogi szervezet egy aktivistája csütörtökön Rómában, a Szent Péter téri betlehemi jászolnál, azt hirdetve, hogy Isten nő.

Mindez néhány órával azt követően történt, hogy Ferenc pápa a Szent Péter bazilika térre nyíló lodzsájáról elmondta a karácsonyi híres Urbi et Orbi áldást. Az aktivista a tömegben elvegyülve kora délután hirtelen levette a pólóját, átugrotta a jászol körüli korlátot és karjaiba vette a kisded figuráját. Keblein a God is woman (Isten nő) felirat volt olvasható.

Az akciónak egy csendőr vetett véget, aki utána rohant, elvette tőle a gyermek Jézus szobrát, kötelezte, hogy öltözzön fel, majd jó messzire elvezette a jászoltól. Az ukrajnai gyökerű Femen feminista mozgalomnak ez már a sokadik performansza volt Európában, és a vatikáni Szent Péter téren sem az első. Kezdetben Kijevben tiltakoztak pucér keblekkel az egykori oroszbarát ukrán kormány, Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ortodox egyház ellen, de már Nyugat-Európában is hajtanak végre akciókat, ahol egyik célpontjuk a katolikus egyház, mivel azt maradinak tartják a nők jogait illetően.

Legutóbbi látványos akciójuk során egy Femen-aktivista pucér keblekkel mászott fel a strasbourgi katedrális főoltárára, hogy így tiltakozzon az európai uniós intézményekben teendő pápai látogatás “politikai jellege” ellen.


Europress Fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik