Nagyvilág

Öngyilkosságba menekülnek az Iszlám Állam foglyai

Inkább önkezükkel vetnek véget életüknek a terrorszervezet által rabszolgaként fogva tartott jazidi nők és fiatal lányok, mint hogy elviseljék az őket érő erőszakot.

Az Irak és Szíria jelentős részét nyáron elfoglaló terrorcsoport augusztusban vonta ellenőrzése alá a jazidiak, egy sokat üldözött vallási kisebbség ősi otthonának számító Szindzsár-hegy környékét. A dzsihádisták több százukat lemészárolták, tízezrek kényszerültek elmenekülni otthonaikból és százak ragadtak a Szindzsár-hegy tetején.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint etnikai tisztogatásnak minősülnek az Iszlám Állam által elkövetett nők elleni erőszakos cselekedetek és emberrablások, gyilkosságok, kínzások. Az Amnesty szerint több száz, talán több ezer nőt is házasságra kényszerítettek vagy eladtak, esetleg tagjaiknak, szimpatizánsaiknak ajándékozták őket.

A szexrabszolgák többsége 14-15 éves vagy fiatalabb lány volt – mondta Donatella Rovera, a szervezet szakértője, aki több mint negyven, az Iszlám Állam fogságából megmenekült emberrel készített interjút. Egy fiatal lány elmondta, hogy egy nap táncos ruhákat hoztak nekik és azt mondták, fürödjenek meg. Ekkor egy 19 éves nő a fürdőszobában felvágta az ereit az erőszaktól való félelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik