Nagyvilág

Orbán: Oroszország továbbra is komoly ország

A kormányfő szerint Ukrajna megsegítése előtt azokat az EU-tagállamokat kellene kárpótolni, melyek veszteségeket szenvedtek a szankciók miatt.

Óvatosságra intett a magyar miniszterelnök az oroszországi válság lehetséges következményeinek megítélését illetően. Orbán Viktor az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

Kifejtette, hogy az orosz devizatartalékok és az orosz katonai képességek jelentősek, Oroszország továbbra is komoly ország, melyet súlyának megfelelően kell kezelni. Elmondta, hogy vannak olyan EU-tagországok, melyek Magyarországnál is súlyosabb veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. Hozzátette, hogy ezek az országok felvetik: Ukrajna megsegítése előtt őket kellene kárpótolni veszteségeikért.

 Orbán az EU-csúcson. MTI / EPA / Stephanie Lecocq

Orbán szerint az EU-tagállamok Ukrajnát illetően egységet kívánnak mutatni a cselekvésben, nem engednek a megosztási kísérletnek. „Az ukrán szuverenitás mellett kiállunk, Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik