Nagyvilág

Moszkvában ünnepelhet Kim Dzsong Un

Kim-Dzsong-Un(210x140).jpg (Kim Dzsong Un)
Kim-Dzsong-Un(210x140).jpg (Kim Dzsong Un)

Az észak-koreai vezetőt is meghívták Moszkvába a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségekre. 

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője ezt az Aszahi Simbun című japán napilap korábbi értesülésére reagálva jelentette be.

Oroszországban minden évben május 9-én ünneplik a náci Németország hadserege elleni küzdelem befejezését, a volt Szovjet Vörös Hadsereg honvédő háborújában aratott győzelmet. A jubileumi rendezvényekre hagyományosan külföldi állami vezetőket is meghívnak.

2005-ben, a 60. évfordulós győzelem napi ünnepségekre Oroszországba érkezett az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, és Kína vezetője is – emlékeztet az orosz sajtó. 

Ha Kim Dzsong Un igent mond, ez lesz az első külföldi útja 2012-es hatalomra jutása óta. A tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is folytatna megbeszélést. Korábban a kommunista ország vezetőinek első hivatalos útja mindig Kínába vezetett. Szakértők szerint Észak-Korea viszonya azonban már nem annyira
szoros Kínával, ezért vált számára annyira fontossá a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítése Oroszországgal.

Közelednek

Észak-Korea támogatásáról biztosította Oroszországot az ukrán konfliktusban, és egy ideje Phenjan kifejezetten keresi a kapcsolatot Moszkvával. Novemberben Észak-Korea harmadik embere, Cso Rjong He tett hivatalos látogatást az orosz fővárosban. Cso Rjong He különmegbízottat, a Koreai Munkáspárt titkárát pedig Moszkvában fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök: átvette tőle Kim Dzsong Un üzenetét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az észak-koreai vezető levelében kifejtette: Phenjan minden területen szeretné fejleszteni kétoldalú kapcsolatait Oroszországgal, így a Koreai-félszigeten meglévő problémák megoldásában is számít Moszkvára.

Oroszország is tagja a hatok nevű országcsoportnak, amely a Koreai-félsziget atomfegyvermentes övezetté alakításáról folytatott egyeztetéseket. A megbeszélések 2008-ban szakadtak meg, amikor Phenjan felállt a tárgyalóasztalt mellől. A csoportban Oroszország és Észak-Korea mellett Dél-Korea, Japán, Kína és az Egyesült Államok is részt vesz. Moszkva azon van, hogy a hatok felújítsák a tárgyalásokat a Koreai-félsziget békéjének és biztonságának megteremtéséről.

A Kreml emellett szeretné elnyerni Észak-Korea támogatását a Dél-Koreába irányuló gázvezeték megépítéséhez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik