Nagyvilág

Putyin nem érzi magát felelősnek

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott az orosz elnök, melyen a gazdaság nehéz helyzetét főleg külső tényezőkkel próbálta indokolni.

Az orosz televíziókban élőben közvetített, 1300 újságíró előtt megtartott évértékelő tájékoztatóján Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy a jegybank és a kormány jól reagált a rubelválságra és meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

Bizakodóan beszélt az orosz gazdaság előtt álló távlatokról, szükségszerűnek nevezte a kilábalást a bajból. Mint mondta, az orosz gazdaság 8,4 billió rubel tartalékkal rendelkezik, a hatalom teljesíteni tudja szociális kötelezettségeit.

A Déli Áramlat gázvezetéket a sajtótájékoztatón nem nevezte meg, azt viszont hangsúlyozta, hogy az európai partnerországoktól függ, hogy kiépítenek-e a török-görög határon egy gázelosztó központot. Onnan szerinte Görögországon és Macedónián keresztül Ausztriáig is eljuthat az orosz gáz, aminél úgy vélte, hogy Európának nincs olcsóbb és megbízhatóbb energiaforrása.

Az elnök szerint az orosz gazdaság problémái 25-30 százalékban vezethetőek vissza a nyugati államok szankcióira. A Nyugatot azzal vádolta, hogy birodalomnak képzeli magát, „falakat épít”, szerinte a NATO keleti bővítései és a rakétapajzs létesítése is falépítést jelent. Hozzátette, hogy nem a Krímről van szó, hanem arról, hogy Oroszország a függetlenségét akarja védeni.

 AFP / Sefa Karacan

Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítójának kérdésére Putyin kifejtette, hogy szerinte nem Oroszország, hanem Kijev hajt végre büntetőhadjáratot Délkelet-Ukrajnában és kártékony gazdasági blokádot folytat a szakadár régióval szemben. Álláspontja szerint Ukrajnában fegyveres puccs történt és az ország egy része nem ért egyet a történtekkel.

Putyin szerint Moszkva célja, hogy helyreállítsák Ukrajna politikai egységét, Ukrajnának viszont tiszteletben kell tartania a délkeleti országrészben élők érdekeit. Utalt arra, hogy a békés rendezés elképzelésében Moszkva partnerre talált Petro Porosenko ukrán államfőben.

Több újságíró is felvetette Putyin felelősségét az orosz gazdasági teljesítmény romlása, a rubel zuhanása és a nemzetközi feszültség kialakulása miatt. Az államfő azonban kijelentette: nem tart attól, hogy palotaforradalom történik a Kremlben és leváltják őt, szerinte az orosz lakosság támogatja a hatalmat. Azt viszont korainak tartotta, hogy arról beszéljen, indul-e a következő elnökválasztáson.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik