Nagyvilág

Támogatja Európa a palesztin államiságot

Az Európai Parlament képviselői nagy többséggel szavazták meg az elvi állásfoglalást.

498 igen, 88 nem szavazattal és 111 tartózkodással elfogadták az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt az állásfoglalást, mely elvében támogatja a palesztin államiság elismerését. A parlament öt frakciója által benyújtott beadvány hangsúlyozottan támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását és sürgeti a béketárgyalások folytatását. A dokumentum kiemeli, hogy a palesztin államiság elismerése az EU-ban a tagállamok hatáskörébe tartozik.

A szocialista képviselők, a szélsőbaloldali csoportok és a zöldek a palesztin állam feltétel nélküli elismerése mellett foglaltak állást, míg a jobbközép Európai Néppárt ragaszkodott ahhoz, hogy a béketárgyalások folytatásához kössék az elismerést. Az EU parlamentje emellett közölte, hogy elindítja a Képviselők a békéért nevű kezdeményezést, mely EP-s, valamint izraeli és palesztin képviselőket ültet tárgyalóasztalhoz.

Az elmúlt hetekben több uniós ország parlamentje – Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Írország és Portugália – elfogadott olyan határozatokat, melyek a palesztin állam elismerésére szólítják fel kormányaikat. Október végén Svédország az EU első nyugat-európai tagjaként ismerte el az önálló palesztin államot – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik