Nagyvilág

Kinevezték az első női püspököt

Az anglikán egyház egy hónappal ezelőtt hagyta jóvá a női püspökök szolgálatát.

Libby Lane-t január 26-án a yorki székesegyházban formálisan is püspöki rangra emelik. A brit kormány előterjesztése nyomán II. Erzsébet királynő, az anglikán unió első számú világi vezetője már jóváhagyta az első anglikán női püspök kinevezését.

Libby Lane 1994 óta áll az anglikán egyház szolgálatában férjével, George Lane-nel együtt. Ők az elsők az egyház történetében, akiket házaspárként együtt avattak lelkésszé.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán nyilatkozatban gratulált Lane-nek a püspöki kinevezéshez megjegyezve, hogy a döntés történelmi horderejű az anglikán egyházon belüli nagyobb egyenlőség megteremtése felé.

 AFP / Paul Ellis

A világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió szinódusa két éve még minimális többséggel elvetette a nők püspöki rangra emelését célzó javaslatot, de idén november 17-én már véglegesen jóváhagyták azt. Ennek ellenére hagytak egy olyan kitételt, mely szerint a tradicionalista közösségek kérhetik, hogy náluk férfi püspök szolgáljon.

Női lelkészek 1994 óta szolgálhatnak az anglikán egyházban. Mindez régóta folyamatos feszültség forrása a tradicionalisták és a reformpártiak közt.

Az anglikán egyház első számú világi vezetője a mindenkori brit uralkodó, az anglikanizmus pedig államvallás Nagy-Britanniában, így az egyházon belüli reform nem független a brit kormány által elindított, a monarchia modernizálására vonatkozó reformfolyamattól. Ennek jegyében felszámolták azt a trónutódlási előírást, mely szerint az uralkodó elsőszülött fia élvez előnyt a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb lánytestvére. Azt a szabályt is eltörölték, ami akadályozta a koronázást, ha az új uralkodó katolikus házastársat választott magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik