Nagyvilág

Brüsszel listát kér az adómegállapodásokról

A luxemburgi botrány után arra kíváncsiak, szoktak-e más EU-tagállamok is külön megállapodásokat kötni vállalatokkal.

Oknyomozó újságírók novemberben nyilvánosság elé tárták, hogy Luxemburg cégek százai számára tette lehetővé, hogy más országokban szerzett bevétel és haszon után náluk fizessenek adót, többnyire a más államokban fizetendő összeg töredékét. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke húsz éven át volt az ország pénzügyminisztere, de azzal védekezett, hogy hazájában az adóhatóság nem tartozik a kormány közvetlen irányítása alá, így a megállapodások tartalmáért nem tud felelni.

Az Európai Bizottság kíváncsi arra, hogy más tagállamok is követték-e ezt a gyakorlatot és listát kér az Európai Unió tagállamaitól, hogy 2010 és 2013 közt mely cégekkel milyen megállapodásokat kötöttek. A bizottság közölte, hogy az adatkérés az átláthatóságot szolgálja és az információkat annál a törvényjavaslatnál is felhasználják, mely arra vonatkozik, hogy ezekről a megállapodásokról is automatikus legyen a tagállamok közti információcsere az adóelkerülés elleni küzdelem jegyében.

A versenyjogi biztos szerint látni kell az adómegállapodások teljes egészét az EU-ban ahhoz, hogy azonosítani tudják, ha a verseny az egységes piacon valahol szelektív adóelőnyök miatt torzul. Tavaly óta négy ügyben indítottak hivatalos vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a tagállamok biztosítottak-e tiltott állami támogatást a megállapodásokon keresztül. Írországban az Apple-lel, Hollandiában a Starbucks-szal, Luxemburgban pedig az Amazonnal és a Fiat bankjával kötött adómegállapodás vált gyanússá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik