Nagyvilág

Mágussal mennének Lukasenkó ellen a fehérorosz demokraták

gandalf for president 1 (gandalf, fehéroroszország, )
gandalf for president 1 (gandalf, fehéroroszország, )

A Gyűrűk Ura varázslóját, Gandalfot szeretné elnöknek a húsz éve uralkodó Lukasnekó helyett egy belorusz ellenzéki csoport.

A fehéroroszok, akiknek nem tetszik Lukasenkó elnök húsz éve működő oroszbarát diktatúrája, úgy tűnik, csak a csodában bíznak. Na meg a humorban.

 

Egy interneten szerveződő, ötvenezer fős, belorusz ellenzéki csoport ugyanis „Gnadalfot elnöknek” jelszóval kezdett kampányba – írja a BBC. A szervezők persze tudják, hogy egy fantasyhős nem indulhat a választásokon, de azt írják, nekik akkor is olyan emberre van szükségük, aki Gandalfhoz hasonló képességekkel rendelkezik. Azt írják a választásuk azért esett éppen Tolkien varázslójára, mert bölcs, kiváló vezető és jó barátságban van a hobbitokkal, akik pedig pont olyanok, mint a fehérorosz emberek. Ráadásul a beloruszok egyik legfőbb elvárása Gandalfjuktól, hogy szálljon szembe Mordorral, vagyis Moszkvával.

 

A Facebook-ellenzék az ötletet a tavaszi, ukrán elnökválasztáson induló Darth Vadertől kölcsönözte. Annak ellenére, hogy a csapatával együtt állandóan Star Wars kosztümben mutatkozó jelölt indulását végül elutasították az ukrán hatóságok. Fehéroroszországban ráadásul sokkal nagyobb egy választás tétje: a legutóbbi két, Lukasenkó ellen induló jelöltet Andrej Sannikaut és Aljakszander Milinkevicset letartóztatták, és bebörtönözték a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik