Nagyvilág

India betiltotta az Iszlám Államot

Hajtóvadászatot indítottak a dzsihádisták szimpatizánsai ellen.

Pár nappal ezelőtt Indiában letartóztattak egy mérnököt, aki az Iszlám Államnak kampányoló népszerű Twitter-oldalt működtetett – írja a Reuters. Az ázsiai országban van a világ harmadik legnagyobb muszlim populációja, de a többi ország iszlám közösségeitől meglehetősen elszigetelődnek, Indiában eddig csak négy emberről tudnak, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Közülük egy már visszatért, őrizetbe vették.

India eddig különösebben nem is foglalkozott az Iszlám Állammal, mert annak az országban csekély az aktivitása és aggódtak annak a 39 indiai munkásnak a sorsa miatt, akik Irakban tűntek el és úgy tudni, hogy a terroristák ejtették őket foglyul. Ráadásul a hatóságok szerint nehezebb a szimpatizánsok nyomára akadni, ha azok rejtőzködni kényszerülnek.

Rajnath Singh belügyminiszter a parlamentben azt mondta, Indiának tudomást kell vennie a szervezetről és korlátozni annak működését. Elismerte, hogy nagyon kevés indiai vesz részt a terrorszervezet tevékenységében, de komolyan veszik az ügyet – a betiltás könnyebbé teszi, hogy elítéljék a terrorizmusban érintetteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik