Nagyvilág

Az ír nép dönt a melegházasságról

Írországban a kormány kezdeményezésére népszavazást írnak ki a melegházasság engedélyezéséről - jelentette be Enda Kenny miniszterelnök kedden.

A miniszterelnök parlamenti felszólalásában közölte, hogy a kormány jövő májusban népszavazásra bocsátja a melegházasság kérdését, a referendum pontos időpontját azonban még nem írták ki.

Az azonos neműek házasságának legalizálásához alkotmánymódosításra van szükség, az alkotmányt pedig csak népszavazás útján lehet módosítani Írországban.

Írországban 2011-ben engedélyezték az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a katolikus többségű ország lakosságának nagyjából háromnegyede támogatja a melegházasságot.

Hollandia (2001), Belgium (2003), Spanyolország (2005), Svédország és Norvégia (2009), Portugália és Izland (2010), Dánia (2012), Franciaország és Nagy-Britannia (2013), valamint Luxemburg és Finnország (2014) után Írország lenne a tizenharmadik európai ország, amelyben törvényes a melegházasság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik