Nagyvilág

Megállapodás a globális felmelegedés ellen

Eredményre vezettek a kéthetes intenzív tárgyalások, de még ez is kevés ahhoz, hogy a Föld átlaghőmérséklete ne haladja meg jóval az iparosodás előttit.

Megállapodás született a globális felmelegedés ellen teendő lépésekről, az egyes országok által vállalandó kötelezettségekről vasárnap az ENSZ klímakonferenciáján – tudósít az MTI.

Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy kéthetes intenzív tárgyalások eredményeként elfogadtak egy négyoldalas dokumentumot, ami alapja a jövő évi párizsi klímakonferencián folytatandó tárgyalásoknak. A kiotói egyezmény utódjának szánt megállapodás megkötését jövő év végére tervezi az ENSZ 190 tagállama.

A 12 napos limai konferenciának pénteken kellett volna befejeződnie, de az északi és déli országok közti véleménykülönbség miatt 30 órával meghosszabbították. A megállapodás részeként felkérték a részt vevő országokat, hogy jövőre terjesszék be a felmelegedés ellen kidolgozott nemzeti terveiket. A tárgyaláson sikerült megbékíteni a fejlődő országokat, köztük Kínát és Indiát, melyek attól tartottak, hogy a gazdag országokkal összehasonlítva túl kemény feltételeket szabnak a feltörekvő gazdaságokra.

Prakas Dzsavedekar indiai környezetvédelmi miniszter közölte, hogy elérték, amit szerettek volna. a tárgyaláson az hozott áttörést, hogy a megállapodás rögzíti: a gazdag országoknak élen kell járniuk a károsanyag-kibocsátás csökkentésének terén és támogatást kell nyújtaniuk a fejlődő országoknak.

Az ENSZ klímaváltozás-ügyi titkársága ugyanakkor közölte, hogy a részt vevő országok ígéreteinek összessége is kevés lesz ahhoz, hogy elérjék a korábbi célt, mely szerint az átlaghőmérséklet emelkedése nem haladhatja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti korhoz képest.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik