Nagyvilág

Észak-Koreába szökött egy amerikai

Phenjanban sajtóértekezleten bírálta az Egyesült Államok politikáját.

A férfit Arturo Pierre Martineznek hívják, a Mexikóval határos El Paso városból származik. A CNN idézte a férfi anyját, aki szerint Martinez korábban már megpróbált Dél-Koreából átszökni Észak-Koreába. Idén szeptemberben a huszonéves férfit őrizetbe vette a dél-koreai haditengerészet, amikor egy folyón átúszva próbált meg a világ legelzártabb diktatúrájába bejutni, hogy találkozhasson Kim Dzsong Unnal.

Egyelőre nem világos, hogy végül hogy jutott el mégis a férfi Észak-Koreába és mi az útjának valódi célja. Az anya nyilatkozata szerint amikor Martinezt kiengedték, ahelyett, hogy hazatért volna, vett egy repülőjegyet Kínába. A 29 éves férfi az anya szerint bipoláris zavarral küzd, pszichiátriai kezelés alatt áll.

 Az észak-koreai kormány felvétele

A CNN egy észak-koreai közleményre hivatkozva bejelentette, hogy Martinez két nappal azután érkezett Észak-Koreába, hogy James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató tárgyalást kezdett Phenjanban két amerikai állampolgár szabadon bocsátásáról. A két férfit az észak-koreai törvények megsértése miatt ítélték kényszermunkára, de a tárgyalások eredményeként szabadon távozhattak.

Martinez vasárnap rövid nyilatkozatában azt mondta, hogy nagyon hálás azért, mert Észak-Koreában megkegyelmeztek honfitársainak és azért is, mert nagylelkű bánásmódban volt része. Nyilatkozatában bírálta az amerikai politikusokat, az Egyesült Államok külpolitikáját és Amerika elektori választási rendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik