Nagyvilág

Erősödik a német szélsőjobb

A rendőrség tapasztalatai szerint számottevően erősödött a szélsőjobboldali csoportok tevékenysége és nőtt a rasszista bűncselekmények száma Németországban.

“Országos szinten jelentős növekedést tapasztalunk az idegenellenes bűncselekmények számában” – közölte Holger Münch, a német szövetségi rendőrség vezetője. A hírszerző szolgálatok nagyjából 22 ezerre teszik a szélsőjobboldali szimpatizánsok számát Németországban, ezen személyek negyede neonácinak nevezhető. Münch nem közölt adatokat az országos helyzetről, a Die Welt című lap értesülései szerint azonban idén egyedül a keleti Szászország tartományban 179 idegenellenes bűncselekményt regisztráltak. Ez a szám tíz éve nem volt ilyen magas, tavaly 152 volt.

Németországban, amely az Európába érkező bevándorlók fő célpontjának számít, sokan aggodalommal figyelik a populista erők népszerűségének növekedését, valamint az utóbbi hetek idegenellenes tüntetéseit. Csütörtök éjjel Nürnberg közelében tűz ütött ki több üres épületben, amelyekben menekültek húzták meg magukat. A rendőrség szerint gyújtogatás történt. Az épületek falára rasszista feliratokat és horogkereszteket festettek.

Az utóbbi hetekben a bevándorlás és a menedékjog korlátozását sürgető, a társadalom állítólagos iszlamizálódását elítélő tiltakozásokat rendeztek több német városban. Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom hétfői demonstrációján nagyjából tízezren vonultak fel a szászországi fővárosban.

Angela Merkel német kancellár szóvivője pénteken elítélte a hasonló megmozdulásokat, leszögezve, hogy “Németországban sem az iszlámgyűlöletnek, sem az antiszemitizmusnak, sem az idegenellenességnek, sem a rasszizmusnak nincs helye”. Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt viszont támogatásáról biztosította a bevándorlás korlátozását követelő mozgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik