Nagyvilág

Az ausztrál egyház összefüggést talált a cölibátus és a pedofília között

Katolikus pap (katolikus, pap, )
Katolikus pap (katolikus, pap, )

Ez az első katolikus testület a világon, amely elismerte a kapcsolatot a a kötelező papi nőtlenség és a papok gyermekekkel szembeni esetleges szexuális visszaélései között.

Az egyház e tárgyban illetékes belső fóruma pénteken hozta nyilvánosságra az ausztrál kormányzati vizsgálóbizottság megkeresésére készített időszakos jelentését, amelyben úgy fogalmazott, hogy “bizonyos körülmények között a kötelező nőtlenség hozzájárulhat a visszaélésekhez”.

A katolikus testület vezetője, Francis Sullivan mindazonáltal kijelentette, állásfoglalásuk semmiképpen nem jelenti azt, hogy a cölibátus megszüntetését látják szükségesnek. Azt viszont fontosnak tartják, hogy a jövőre vonatkozó kérdések tárgyalásakor az egyházon belül nyílt és őszinte vitát folytassanak a nőtlenségről.

Az ausztrál egyház emellett azt javasolja, hogy a papok számára biztosítsanak folyamatos képzést, amely a szexualitás témájára is kiterjed. A Vatikánt a jelentés készítői arra kérik, hogy “tegye átláthatóbbá” a visszaélésekre vonatkozó panaszok megválaszolásában játszott szerepét.

Az ausztrál állásfoglalás szemben áll az amerikai egyház májusi nyilatkozatával, amely határozottan tagadta, hogy a papi nőtlenség bármilyen összefüggésben állna a gyermekek elleni szexuális visszaélésekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik