Nagyvilág

Női kvótát vezetnek be Németországban

A nagy tőzsdei cégek felügyelőbizottságában legalább 30 százalékra kell emelni a nők arányát.

A német kormány csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely női kvóta bevezetésére kötelezi a nagyobb részvénytársaságokat – a tőzsdén jegyzett nagy cégek felügyelőbizottságában legkevesebb 30 százalékra kell emelni a nők arányát.

A kvótáról szóló törvénycsomagot a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezésére készítették el. A koalíciós társ konzervatívok (CDU/CSU) hevesen bírálták a tervet, de végül apró módosításokkal érvényesülhetett az SPD koncepciója, több mint fél évig tartó egyeztetés után a kormány a parlament elé terjeszthette a jogszabálytervezetet.

A szociáldemokraták számára a női kvóta legalább annyira fontos, mint az általánosan kötelező minimálbér bevezetése – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Manuela Schwesig család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter. A német alaptörvény arról rendelkezik, hogy az államnak elő kell segítenie a nemi egyenjogúság elvének érvényesülését, ezért lépett a kormány.

2016-tól azoknál a tőzsdén jegyzett, 2000-nél több embert foglalkoztató részvénytársaságoknál, amelyeknél a felügyelőbizottságot a munkavállalói részvétel elve alapján állítják össze, a felszabaduló helyeket kötelező nőkkel betölteni addig, amíg el nem érik a 30 százalékos arányt. Ez 108 nagyvállalatra vonatkozik. További 3500 cég saját hatáskörben állapíthat meg célokat a női részarány növelésére, de az önkéntes vállalást már 2015-ben el kell kezdeni és nemcsak a felügyelő bizottságban, hanem a menedzsment felső szintjén is. A folyamatról rendszeresen nyilvános jelentést kell készíteni.

Az állami intézmények és vállalatok vezető testületeiben 50 százalékra kell emelni a nők arányát.

Gazdasági érdekképviseletek szerint a női kvóta révén a politika önkényesen beavatkozik a cégek személyi döntéseibe, hasznosabb lenne, ha a kormány az alacsony női részarányt előidéző okokkal foglalkozna – közölték. A legutóbbi, 2013-as adatok szerint a német cégek felügyelőbizottságaiban átlagosan 12 százalék a nők aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik