Nagyvilág

Nem fogadták a Vatikánban a dalai lámát

A tibeti vallási vezető szerint azért nem találkozhatott Ferenc pápával, mert attól tartanak, hogy ez kellemetlenségeket okozna Kína és a katolikus egyház kapcsolatában.

A dalai láma erről csütörtökön az ANSA olasz hírügynökségnek beszélt. Elmondta, hogy a Nobel-békedíjasok éves szimpóziumára látogatott Rómába, ahol találkozni akart Ferenc pápával, de a Vatikán közölte vele, hogy „ez nem lehetséges, mert kellemetlenségekhez vezetne”. Peking hevesen szokott tiltakozni és gyakran ellenlépéseket is tesz, ha egy nemzetközi méltóság fogadja a dalai lámát.

A Vatikán szóvivője a dalai lámára reagálva közölte, hogy Ferenc pápa nagy becsben tartja őt, de egy Nobel-békedíjassal sem fog találkozni a napokban, videóüzenetben köszönti a találkozó résztvevőit.

A tibeti vallási vezető jelenléte egyébként már korábban is megnehezítette a Nobel-békedíjasok találkozójának megszervezését. Eredetileg Dél-Afrikában tartották volna a rendezvényt, de az ország – szintén Kína haragjától tartva – nem akart vízumot adni a dalai lámának, ezért lemondták az ottani találkozót a Nobel-békedíjasok.

A kínai álláspont szerint a vallási vezető egy szeparatista felforgató, akinek célja „Kína szuverenitásának és területi integritásának aláásása a vallás leple alatt”, jóllehet a dalai láma az utóbbi időben azt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi Kína politikai keretein és országhatárain belül szeretne nagyobb önrendelkezést elérni a tibetiek számára, kultúrájuk, vallásuk megőrzését szem előtt tartva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik