Nagyvilág

Kiiktatják a disznóhúsmentes menüt a menzán

Egy francia kisváros polgármestere szerint a közintézményeknek nem kell igazodniuk a muszlimok elvárásaihoz.

A szekularizmusra hivatkozva hozott döntést Sargé-lès-Le Mans polgármestere arról, hogy január elsejétől a kisváros iskolájában nem biztosítanak disznóhúsmentes menüt. Ez a döntés főleg az iskola 15 muszlim diákját érinti hátrányosan, akik vallási okokból nem ehetnek disznót. Ezt a zsidó vallás is előírja, de az iskolának nincs olyan diákja, aki a zsidó vallási előírásokat követi – írja a The Local francia kiadása.

Marcel Mortreau polgármester az állam vallási semlegességével indokolta döntését. „A szekularizmus elve alapján nem vagyunk kötelesek vallási előírásokhoz igazodni” – mondta. A döntést azzal is megpróbálták alátámasztani, hogy a közétkeztetést ellátó vállalkozásnak plusz terhet jelent az alternatív menü leszállítása, noha valójában ez plusz költséggel nem is jár.

A muszlim szülők és diákok felháborodva fogadták a döntést. „Nehéz egy kisgyereknek megmagyarázni, hogy kevesebbet ehet, mert disznóhús van a menüben” – mondta egy anyuka. „Eközben azt vágják a fejünkhöz, hogy ha nem tetszik, vigyük haza a gyerekünket, ez fájdalmas” – tette hozzá.

Az eset nem példátlan – idén tavasszal Marine Le Pen szélsőjobbos pártvezér is bejelentette, hogy azokon a településeken, ahol a Nemzeti Fronthoz tartozik a polgármester, eltörlik a disznóhúsmentes alternatív menüt. „A vallási előírásoknak nincs keresnivalójuk a közintézményekben” – indokolt.

Egy érintett szülő elmondta: nem azt várják, hogy halal vagy kóser előírásoknak megfelelő ételt kapjanak a gyerekeik, egyszerűen csak annyit szeretnének, hogy legyen lehetőség a disznóhúst mással pótolni a menzaebédben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik