Nagyvilág

Börtönbe kerül a közel 2,5 milliárdot érő festményt szétütő férfi

betört monet (monet, festmény, rongálás, )
betört monet (monet, festmény, rongálás, )

Nem hit a bíróság a szédüléses rosszullétben, öt évet adott vandalizmusért a rongálónak.

Öt év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki ököllel ütött lyukat egy tízmillió fontot (közel négymilliárd forintot) érő Claude Monet festménybe az Ír Nemzeti Galériában, Dublinban – írja a HUH Magazin.

 Fotó: Youtube

Az eset még 2012-ben történt: a negyvenkilenc éves Andrew Shannon érthetetlen okból, a sokkos múzeumlátogatók szeme láttára esett ököllel az „Argenteuil medence egy vitorlással” című kép vásznának, amit be is szakított. A festményt azóta sikerült restaurálni, és újra megtekinthető a galériában.

Amikor letartóztatták azt, mondta azért követte el tettét, mert bosszút akart állni az államon, később a tárgyalási során viszont megpróbált azzal védekezni, hogy csak megszédült, és ahogy megpróbált támaszt keresni, esett véletlenül a festménynek.

 Fotó: Youtube

A bíróság kilencvenpercnyi mérlegelés után úgy döntött inkább hisz az előző verzióban. A brit Metro megjegyzi, hogy Shannon második verzióját a történtekről az is aláásta, hogy miután beszakította a műremek vásznát üvöltözni kezdett a megdöbbent turistákkal, miután pedig elfogták, a biztonsági őrök találtak nála egy flakon festékoldó vegyszert. A férfi letartóztatása után pedig, számos lopott értékre, többek műtárgyakra, és régiségekre bukkantak a rendőrök a lakásán.

Mellékbüntetésként, szabadulása után Andrew Shannon még 15 hónapig nem teheti be a lábát egyetlen galériába sem Írországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik