Nagyvilág

Utcai harc a milánói évadnyitón

tüntetés a scala előtt (scala, milánó, )
tüntetés a scala előtt (scala, milánó, )

Évek óta tüntetések kísérik az operaház Szent Ambrus napjára eső premierjét, de eddig még nem durvult el ennyire a helyzet.

Többórás utcai harc zajlott vasárnap este tüntetők és rendőrök között Milánó központjában a Scala operaház évadnyitó előadásával egy időben, többen megsérültek.

A milánói Scalának a város védőszentje, Szent Ambrus ünnepnapjára eső premierjét minden évben szakszervezetek vagy állatvédők kisebb tüntetései kísérik. A mostani megmozdulás azonban szinte háborús hangulatot teremtett a jelentős kulturális és társadalmi eseménynek számító évadnyitó előadásra.

Öten megsérültek 

Az operaházhoz vezető utcákat tiltakozók többezres tömege lepte el. A tüntetés résztvevői baloldali ifjúsági csoportok és a rászorulóknak ingyenes lakást követelő mozgalom tagjai voltak. A tiltakozók tojást, paradicsomot, köveket, füstbombákat dobáltak, a hatóságok rohammal válaszoltak. Mintegy ezer rendőr volt szolgálatban Milánó központjában.

A tiltakozók tömege többször megpróbálta áttörni a színházat védő rendőrök gyűrűjét. Három tüntető és két rendőr sérült meg az összecsapásokban.

Ahova több mint hatszázezer egy jegy

“Mi, olaszok mindig a legrosszabb  arcunkat mutatjuk” – kommentálta a történteket Roberto Maroni, az Északi Liga politikusa, Lombardia tartományi elnöke. Maroni szerint attól lehet tartani, hogy az egész világon közvetített Scala-premiert kísérő tüntetés a májusban kezdődő Expo 2015 milánói világkiállítás látogatóit is elriasztja.

A Scala Ludwig van Beethoven Fidelio című operájával nyitotta meg évadját. A közönség 12 perces tapssal díjazta a Daniel Barenboim vezényelte előadást, amelynek főszerepét Anja Kampe német szoprán énekelte. A tüntetés miatt távol maradt a megnyitóról az olasz államfő és a kormányfő is. Az előadásra több mint kétezer euróért (több mint hatszázezer forintért) lehetett jegyeket kapni. A nézőtéren ült többek között Dario Franceschini kulturális miniszter, Mario Monti volt olasz miniszterelnök, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója, valamint több más olasz és külföldi politikus, vállalkozók, művészek és sportolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik