Nagyvilág

Durvulnak a tüntetések az USA-ban

tüntetés az usa-bvan (tüntetés, usatoday, )
tüntetés az usa-bvan (tüntetés, usatoday, )

Könnygázt kellett bevetnie a rendőrségnek egy észak-kaliforniai városban a tüntetők ellen, ahol második napja folytatódnak az erőszakos demonstrációk amiatt, hogy nem emeltek vádat egy New York-i rendőr ellen, aki kényszerintézkedés közben egy fekete férfi halálát okozta.

A San Francisco melletti Berkeley városában hétfőre virradóra mintegy 750 tüntető elözönlött két országúti felüljárót, a rendőrség pedig megpróbálta szabaddá tenni a helyszínt. A rendőrök könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen, miután azok különféle tárgyakkal kezdték hajigálni őket. Az intézkedés során több embert őrizetbe vettek. Egyes demonstrálók azt állították, hogy a rendőrök gumilövedékekkel lőtték őket, de ezt más források nem erősítették meg.

Berkeley-ben előző nap is voltak erőszakos tüntetések, illetve az Egyesült Államok több más városában is folytatódtak a napok óta tartó tiltakozások a kisebbségek tagjait sújtó túlzott rendőri erőszak ellen.

A tiltakozások újabb hulláma azután kezdődött, hogy a múlt szerdán egy New York-i vádesküdtszék elutasította a vádemelést egy 43 éves fekete férfi, Eric Garner elleni, halált okozó rendőri intézkedés ügyében. A vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott, fojtó mozdulattal földre szorította az asztmában szenvedő hatgyermekes fekete férfit, aki emiatt eszméletét vesztette és nem sokkal később meghalt.

Előzőleg, novemberben a Missouri állambeli Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozásokhoz vezetett, hogy rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt. További tüntetéseket váltott ki, hogy az esküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést a Brownt lelövő fehér rendőr ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik