Nagyvilág

Milliók menekülnek a tájfun elől

Milliókat, egyes becslések szerint mintegy két és félmillió embert evakuálnak otthonából a Fülöp-szigetek középső részén egy közelgő tájfun miatt.

A Hagupit tájfun széle már elérte a szigetország keleti partjait. Bár a vihar ereje csökkent valamelyest, és már nem éri el a legerősebb, úgynevezett szupertájfunokra használt ötös fokozatot, vélhetően számottevő pusztítást fog végezni. Ez ígérkezik az idei év legerősebb viharának az országban, és akár 700 kilométeres körzetre is kiterjedhet hatása, olvasható az MTI tudósításában.

A vihar közeledtével szerte az országban mintegy félmillió családot, azaz nagyjából 2,5 millió embert evakuálnak otthonából a hatóságok. Sok kikötőt bezártak, számos repülőjáratot töröltek, emiatt a fővárosban, Manilában és a déli Mindanao szigeten több mint 2000 embernek félbe kellett szakítania utazását, és várnia kell, amíg újraindul a közlekedés. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint olyan területeket is érhet újból természeti csapás, amelyeket tavaly sújtott az ötös erősségű Haiyan tájfun, és még nem heverték azt ki. Így újra a tomboló vihar útjába kerülhet az egy éve teljesen lerombolt Tacloban is, ahol máig ezrek laknak sebtében összetákolt bódékban a tavalyi természeti csapás óta. A leginkább veszélyeztetett két terület a tavalyi pusztítás által is érintett Samar és Leyte szigete.

A tavaly novemberi Haiyannak – minden idők legerősebb tájfunjának – több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.

A Hagupit tájfun szeme pénteken 435 kilométerrel délkeletre volt a szigetországtól, a Csendes-óceán felett. Széllökéseinek sebessége elérte a 250 kilométert óránként. Várhatóan szombat délután csap le a szárazföldre. Körülbelül 10 millió lakost fenyeget áradás, de akár 30 millió is lehet azok száma, akik valamennyi kárt szenvednek majd a meteorológiai szolgálat szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik