Nagyvilág

Emberi jogok megsértése miatt elmeszelték Oroszországot

Egy negyedórás, százfős spontán menetet szétvertek, két aktivistát önkényesen és törvénytelenül tartottak fogva.

Aránytalanul intézkedtek az orosz hatóságok két ellenzéki aktivista ellen, megsértve ezzel a nemzetközi egyezményben rögzített emberi jogaikat – állapította meg csütörtöki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ha az ítélet jogerőssé válik, az aktivisták fejenként 8 millió forintnyi összegű kártérítést kaphatnak az orosz államtól.

Alekszej Navalnij és Ilja Jasin egy engedélyezett tüntetésen vettek részt három éve, amit a tiltakozók szerint elcsalt parlamenti választás miatt szerveztek. A hatóságok álláspontja szerint Jasin biztatta a tiltakozókat, hogy vonuljanak a választási bizottság épületéhez. A tüntetők vonulás közben akadályozták a forgalmat és nem tettek eleget a rendőri felszólításnak, hogy hagyják el a helyszínt. Az ellenszegülés miatt a két aktivistát 15 nap elzárásra ítélték.

 AFP / Nyikita Svecov

Az első éjszakán olyan zárkában tartották őket fogva, ahol ágy és WC sem volt, sokáig enni sem kaptak. Az elfogásukról készült videofelvételt nem mutatták be a bíróságon, tanúikat pedig nem hallgatták meg.

A bíróság szerint a spontán menet biztosítása nem okozhatott volna gondot a rendőröknek, az erőszakos feloszlatás aránytalan intézkedés volt. Kifogásolták, hogy az őrizetbe vételről nem készült azonnal jegyzőkönyv, csak órákkal később egy másik rendőrőrsön, ahova elvitték őket, ezt a késlekedést pedig semmivel nem tudták megindokolni a hatóságok.

Kiemelték, hogy az orosz törvényszék kifejezetten elismerte, hogy azért szabott ki büntetést Navalnijra és Jasinra, mert kormányellenes szlogeneket kiabáltak. A tisztességes eljáráshoz való jog pedig sérült, mert a rendőrök tanúvallomásán kívül más bizonyítékot nem voltak hajlandóak figyelembe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik