Nagyvilág

Százötven fölé nőtt a Boko Haram-támadás halottainak száma

Friss adatok szerint több mint százötven ember, köztük a biztonsági erők negyvennégy tagja vesztette életét a néhány nappal ezelőtti rajtaütésében Damaturu városban.

A szélsőséges milícia hétfő hajnalban támadta meg a Yobe állam székhelyének számító várost. A fegyveresek több épületet felrobbantottak, köztük egy egyetem és egy kórház létesítményeit. A hadseregnek heves harcok után végül sikerült visszavernie az ostromot. Az akcióban a légierő egyik vadászgépe és helikoptere is részt vett.

Kijárási tilalmat rendeltek el estére

Keddi jelentések még 59-re tették a damaturui halottak számát. Ezzel szemben szerdán egészségügyi források arról számoltak be, hogy az órákon keresztül zajló összecsapásokat követően 115 civil ruhás holttestet szállítottak be a városi halottasházba. Egyes források szerint több mint negyven lázadó is volt közöttük. A nigériai rendőrség szóvivője szerint harmincnyolc rendőr és hat katona halt meg.

A hatóságok korábban teljes kijárási tilalmat rendeltek el Damaturuban, hogy a katonák átfésülhessék a várost. Ezt a döntést szerdán felülbírálták, és mostantól kezdve csak este 6-tól reggel 7-ig lesz tilos utcára lépni.

350-en haltak meg egy hét alatt

Az elmúlt egy hét alatt közel 350-en haltak meg terrorcselekmények következtében az Afrika legnagyobb kőolajtermelőjének számító ország északi részén.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Észak-Nigériában. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A Chibokból elrabolt lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik