Nagyvilág

Földön és levegőben is támadják az Iszlám Államot

Irán is beszállt az Iszlám Állam elleni háborúba, és bombázni kezdte a terroristákat Irakban. Közben Törökországból kurdok érkeztek Szíriába, hogy harcoljanak a dzsihádisták ellen.

Irán lépése azért érdekes, mert anélkül lendültek támadásba, hogy ezt összehangolták volna az Egyesült Államok hasonló légi csapásaival. Az iráni hadsereg a szárazföldön már eddig is segítette az iraki síita milíciákat és az iraki hadsereg egységeit az Iszlám Állam elleni harcukban. Mindazonáltal ez volt az első alkalom, hogy a Pentagon megerősítette, Irán légierejét is bevetette a szélsőséges szervezet ellen.

A Szíria északi részén a terroristák által ostromlott Kobani megsegítésére a pesmerga (kurd) harcosok mintegy 150 fős csoportja lépte át a határt Törökország felől. A kurd fegyvereseket előzőleg szigorú titoktartás mellett egy magán repülőgéppel szállították Erbílből – az iraki Kurdisztán régió fővárosából – Törökországba, s a gép további fegyvert és lőszert is vitt a csomagterében.

Törökország először október végén engedte meg, hogy a pesmergák egy 150 fős csoportja területén keresztül Kobaniba utazzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik