Nagyvilág

Dél-Korea hatalmas karácsonyfát állítana, Észak meg rommá bombázná

koreai karácsonyi torony (korea, torony, karácsony, )
koreai karácsonyi torony (korea, torony, karácsony, )

Észak-Korea a pszichológiai hadviselés eszközének értékelné a déliek karácsonyfáját, ezért tüzérséget vetne be ellene.

Dél-Koreában engedélyeznék egy keresztény csoportnak, hogy újraépítsenek egy acéltornyot egy hegy tetején, közel az északi határhoz. Az építményt korábban szimbolikus karácsonyfaként használták, minden decemberben, és ezt az északi rezsim mindig fenyegetésként élte meg – írja a Wall Street Journal.

 Fotó: Europress

A szöuli Védelmi Minisztérium közleménye néhány héttel az után látott napvilágot, hogy az eredeti, az 1970-es években épült acéltornyot szétszerelték, miután az életveszélyessé vált. A déli fővárostól nyugatra, egy hegy tetején álló objektumot korábban fényfüzérekkel díszítették, és hatalmas karácsonyfaként használták déli keresztény gyülekezetek. Fényei azonban átvilágítottak a határon, és az északi Keszong városában is tisztán látszottak. Phenjanban ezért a pszichológiai hadviselés eszközeként látják a feldíszített tornyot, ami ellen akár tüzérséget is hajlandóak bevetni.

A szöuli konzervatív-protestáns szervezetek röviddel az eredeti szerkezet lebontása után kampányt kezdtek a torony újjáépítéséért. A Koreai Keresztény Tanács értékelése szerint ugyanis sokkal inkább volt a béke szimbóluma, semmint propagandafegyver.

Észak-Korea, az állami médián keresztül rögtön tiltakozott a tervezett lépés ellen: „a torony nem csak egy vallási esemény, hanem a konfrontáció és az elmélyülő feszültségek szimbóluma is”. Az új tornyot a Koreai Keresztény Tanács építi meg, a tervek szerint december 23-ra készülhetnek el vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik