Nagyvilág

Gyulafehérváron szónokolt Iohannis a román nemzeti ünnepen

Az erdélyi Gyulafehérváron ünnepelte Klaus Iohannis megválasztott román elnök december 1-jét, Románia nemzeti ünnepét, ahol beszédében a társadalom tagjai közötti bizalom erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Románia december 1-jén ünnepli, hogy az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és Románia egyesülését. A 26 történelmi magyar vármegye Romániához való”csatlakozásáról”, illetve arról az 1200 románról, akik Erdély elszakításáról döntöttek, korábban itt írtunk.

Iohannis emlékeztetett: négy év múlva a századik évfordulóját ünneplik ennek a történelmi pillanatnak, és a centenárium szükségessé teszi a nemzeti célok követését.

A román elnök hangsúlyozta: Romániának olyan nemzeti célokra van szüksége, mint pozíciójának erősítése Európában, a régiók közötti különbségek csökkentése, Európához való csatlakozása az infrastrukturális hálózaton keresztül, az oktatás színvonalának javítása és a közintézmények megreformálása. A teljesítésükhöz mindenekelőtt a bizalom újrafelfedezése szükséges Iohannis szerint.

Nemzeti egység és magyarellenes rigmusok

“Az állandó gyanakvás, a kétely, a félelem és a bizonytalanság eltávolítottak egymástól, azt tették, hogy ellenfelet lássunk abban, aki partner lehetett volna, távol maradtunk, holott aktívan részt vehettünk volna, tartózkodóvá tettek, miközben építhettünk volna, egyedül dolgoztunk, s közben csapatban dolgozhattunk volna” – hangoztatta a szónok.

Az államelnök a pártoknak is üzent: szerinte a politikai csatározásokon túl minden politikai erőnek az a kötelessége, hogy a nemzeti célokat kövesse. “A személyes célok nem kerekedhetnek felül a közös célokon” – hangoztatta. Hozzátette: az állampolgárokkal együtt ismét fel akarja fedezni a nemzeti egység gondolatát.

Gyulafehérváron az idén katonai parádét is tartottak, amit általában csak Bukarestben szerveznek meg. A román fővárosban is megtartották a felvonulást, amelyen Traian Basescu hivatalában lévő államfő vett részt.

Sepsiszentgyörgyön az Új Jobboldal nevű, szélsőségesen nacionalista román szervezet tartott felvonulást, amelyen – a maszol.ro erdélyi hírportál tudósítása szerint – magyarellenes rigmusok is elhangzottak.

Romániát számos külföldi politikus köszöntötte ebből az alkalomból. Ilyen köszöntő üzenetet küldött többek között John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Barack Obama amerikai elnök üdvözletét tolmácsolta.

Kerry kifejtette: 6 évvel ezelőtt a román nép olyan demokráciát alapított, amely valamennyi nemzetiségnek és vallásnak egyenjogúságot szavatolt, védte a sajtószabadságot, a szabad véleménynyilvánítást és szabad társuláshoz való jogot. “Tisztelettel üdvözöljük azokat a vezetőket, akik ma is ezeket az alapvető értékeket védik, illetve a demokráciát, a jogállamiságot és a nemzeti sokszínűséget erősítik” – olvasható az amerikai külügyminiszter üzenetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik