Nagyvilág

Marine Le Pen maradt a francia szélsőjobb elnöke

A szavazatok 100 százalékával ismét Marine Le Pent választotta meg elnöknek vasárnap a francia Nemzeti Front (FN) szélsőjobboldali párt lyoni kongresszusán.

Az alapító Jean-Marie Le Pen 46 éves lányával szemben nem volt ellenjelölt.

A 2011-ben elnökké választott Marine Le Pen második mandátumát kezdheti meg az 1972-ben alapított párt élén. Az elmúlt három évben a rasszista és antiszemita nyilatkozatoktól tartózkodva sikeresen szalonképesebbé tette pártját, megtartva annak euroszkeptikus, bevándorlás-ellenes és a francia identitást védő alapelveit.

Az FN-nek, amelynek jelöltje a felmérések szerint 30 százalékot is elérhet a következő, 2017-es elnökválasztáson, hivatalosan 83 ezer tagja van. Közülük 22 ezren vettek részt a szavazáson, a leadott voksok közül 17 volt érvénytelen, a többi megerősítette Le Pent.

A kétnapos pártkongresszus legfőbb eseménye az volt, hogy Le Penék harmadik generációja is megerősödött a pártban a nem a családhoz tartozó vezetőkkel szemben. Miközben a 86 éves alapító tiszteletbeli elnökként még mindig nagy népszerűségnek örvend az idősebb párttagok körében, 24 éves unokája, Marion Maréchal Le Pen a négyszáz jelölt közül első helyen jutott be a párt központi bizottságába, maga mögé utasítva az alelnök Florian Philippot-t, akinek csak a negyedik hely jutott. A pártelnök unokahúga 2012 óta nemzetgyűlési képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik