Nagyvilág

Muzulmán gesztussal imádkozott Ferenc pápa

Mekka felé fordulva mondott imát a katolikus egyházfő szombaton a híres isztambuli Kék Mecsetben, majd rövid látogatást tett a Hagia Sophia múzeumban, az egykori bizánci keresztény székesegyházban.

Ferenc pápa cipőjét levéve, Mekka felé fordulva, állva, fejét lehajtva két percen át imádkozott az őt kísérő Rahmi Yaram isztambuli főmufti társaságában az 1616-ban megnyitott, hivatalosan építtetőjéről, I. Ahmed oszmán szultánról elnevezett mecsetben.

Az egyházfő ezután felkereste a Hagia Sophia múzeumot, az egykori bizánci keresztény székesegyházat. A két épület közötti utat sétálva tette meg, amit több százan követtek figyelemmel a rendőrségi kordonok mögül. Iskolás gyerekek egy csoportja török és vatikáni zászlókat lengetett és azt skandálta olaszul, hogy “éljen sokáig Ferenc pápa”. Az egyházfő később misét fog celebrálni a nagyváros európai oldalán fekvő Sisli negyedben, és találkozik I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, valamint a helyi keresztény kisebbség képviselőivel is.

A hatóságok tájékoztatása szerint magas fokú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Isztambulban: mintegy ötezer rendőrt vezényeltek a repülőtér és a történelmi városrész környékére.

A pápa pénteken érkezett a török fővárosba, Ankarába, ahol Recep Tayyip Erdogan államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel találkozott.

A vallási vezető I. Bartholomaiosz meghívására utazott a 80 milliós Törökországba, ahol 120 ezer keresztény él. Ez Ferenc pápa hatodik hivatalos külföldi útja. Római egyházfő negyedik alkalommal látogat a muszlim államba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik